Direktlänk till inlägg 28 november 2009

Informationskriget - Det tysta kriget mot intellektet

Av Johnny Olofsson - 28 november 2009 23:17

Vi är rädda för miljöbovar, vi är rädda för terrorister, vi är rädda för grannens seder & bruk och vi är rädda för kärnvapenkrig. Men alla undflyr vi det verkliga hotet. För den mänskliga civilisationen, som den ser ut idag, kommer inte gå under på grund utav temperaturökningar, sinande olja, mänsklig intolerans eller av kollisionen mellan två supermakter. Däremot kommer ovanstående händelser förvärras av det som är det verkliga hotet mot människan, nämligen okunskap!


Vi lever i ett Informationssamhälle, men trots all information som är i omlopp har kunskapsnivån sänkts. Alla är helt övertygade att man kan Googla sig till kunskap. Människan har alltid varit naiv och blåögd, men vad som i detta nu sker kommer dela upp mänskligheten i två grupper. En grupp människor som kommer ha oanade möjligheter, kunskap och allmänbildning som 1900-tals människan bara kunnat drömma om. Den andra gruppen, den stora massan, kommer vara apatiska, acceptera allt som serveras av makteliten och vara helt oförmögna att göra något åt sitt eget öde. Mänsklighetens fördumning spelar framtidens makthavare rätt i händerna men är olyckligt för mänskligheten som helhet. Framtiden ser mycket ljus ut för dem som har allmänbildning, entrepenöranda och socialkompetens. De kommer hjälpa till att bygga framtidens värld där hinder så som växthuseffekten, världsfattigdomen och oliktänkande kan rensas ut utan att någon inser det. Ett fjärde rike kan bildas helt utan opinion eller motstånd. Det som kommer stå på internet och i media kommer inom blott ett par generationer vara omöjligt att avgöra om det är sant eller falskt. Därmed kommer man tro blindt på det, okunskap som föder okunskap. Okunskap som spelar demokratiska ledare rakt i händerna, för plötsligt kan man styra demokratin totalitärt utan att någon fattar att man egentligen befinner sig i en diktatur. Där mänskliga rättigheter bara är ett par ord utan mening, ett par ord som den stora massan naivt tror på.


Det som sker på våra skolor idag är inte bara olyckligt för de barn som i detta nu råkar gå där utan även nationens Sveriges som helhet. Ett litet land i en global värld där näringsliv, företag och demokratin skriker efter välutbildad, allmänbildad, kompetent och engagerad personal och chefer. Du kan inte Goolga dig fram till något av det här utan att riskera att allt du läst och lärt dig är lögn. Google kan inte göra dig vis, Google är ett privat företag med privat intresse och väger foten där de får mest pengar. Detsamma gäller Wikipedia och de flesta intressenter som nyttjar Internet som sin bas. Det kommer bara vara en tidsfråga innan den första staten bestämmer sig för att censurera sin historia, förstärka mytbilder för sin statsapparat och starta ett informationskrig. Internet går att censurerar, du kan neka tillgång för servrar för dina medborgare och redigera innehåll på dem. Plötsligt står makthavare hela världen över med manuset till alla skrifter, böcker, tv-sändningar, forum, filmer, spel och upplevelser. Den stora massan kan inte annat göra en att dansa efter pipan. De kommer aldrig förstå vad som skedde och det värsta av allt är att de kommer vara nöjda med sin situation. För dumma för att inse hur de uttnyttjas och hur sanningen om världen dols för dem.


Du kan inte lita på Internet, även om det svenska skolväsendet tycks tro det. Vilken stat eller vilka intressen är det som står vad som skrivs och vad som är sanning? Man behöver "inga utantillkunskaper" säger man på Tingbergsskolan i Lilla Edets kommun. Men hur skall man kunna vara källkritisk om det inte finns en någolunda fast grund i ens allmänbildning som kan ringa varningsklockor när man läser något som är oobjektivt eller onyanserat. Varför uppmuntrar man barn att skriva av första bästa sida på nätet och sedan skriva "ok" eller "bra" från lärarens sida? Vad är det för dold agenda som skolan är med på. Eller är skolan för dum för att inse att de håller på att krossa den lilla människan och förstärka skillnaden mellan elever med välutbildade föräldrar och dem utan?!


Jag säger tvi och begråter framtidens generationer för sin otur att aldrig kunna förkovra sig i världens sanning. Som Taoist hoppas jag ändå att fler tar till sig min tro och därav aldrig hamnar i västvärldens naiva skamgrepp över mänskligheten. Än finns det hopp för allmänbildning, visdom och insikt. Det är dags att göra sin röst hörd och sätta morgonkaffet i halsen på den internationella grupp som tycks vilja förhindra den stora massan att få en människas rättigheter!

 
 
Ingen bild

Ann-Sofie

2 december 2009 14:40

Du skriver om en "dold agenda" som du antar att skolan är med på. De lärare som inte har högre krav på sina elever, än vad skolverket anser tillräckligt, har antagligen inte någon sådan kunskap och allmänbildning som du ser går förlorad i kommande generationer. Dessa lärare har utbildat sig till det yrke där de kan mästra utan att bli tillrättavisade. Den enda plats där den okunnige kan verka allmänbildad och duktig är just som vuxen i skolan. Ända tills läraren stöter på en elev med ett specialintresse där läraren inte kan mäta sig med dennes kunskaper.

Jag vill ändå hoppas att detta problem, som är ett faktum, kommer att försvinna med nästa kull ungar (och nästa kull ny utexaminerade lärare). Kommer inte föräldrar som gick i skolan på 90-talet att kräva mer av sina barns utbildningsmöjligheter än de som nu sliter med sina barns läxor utan mening och framtidshopp.

Vi kommer att förlora en generation på ett sätt som kommer att få 70-talisterna att verka smarta och engagerade. Vad den gruppen individer skall kunna försörja sig på är svårt att se men det kommer åtminstone att ge ett ytterligare sätt att bli rik, för den allmänbildade.

 
Ingen bild

Hmmm

5 december 2009 20:18

Kriget mot intellek..... Nu får du väl snäppa upp dig, för det första har du barn i Tingbergsskolan? eller är dina värderingar baserade på lösa rykten? Din text genomsyras av bitterhet mot hela skolan/samhället där du tar upp exempel om att man studerat olika länder olika länge, och hur bra det var när du gick i skolan. Vidare misstror du det mesta och underskattar alla vuxna och barn som inte har en hög utbildning. Skolan kan inte lära ut allt om allt, utan hinner egentligen bara ge grunderna samt "verktygen" för att gå vidare i livet, erfarenhet får man skaffa själv. Att hänga ut en skola och mer eller mindre anklaga dom för att medvetet fördärva eleverna är inte rättvist, (om du inte själv jobbar där och då är du ju själv en del av problemet). Du kallar dig för Taoist? det märker man inte mycket av, jag tycker nog mer Anarkist eller kommunist! Jag tror du har för mycket tid att sitta och inbilla dig diverse konspirationsteorier, nä så upp med humöret, gå ut och träffa lite folk så får du se att dom flesta inte är nynazister eller dumma. Frid!

 
Ingen bild

Johnny Olofsson

7 december 2009 11:20

Vi börjar från slutet. För att uppnå en själslig upphöjelse, finna sanningarna i världen krävs att man inte bara lever i världens smuts och damm utan också att man lär sig förstå de världsliga sanningarna som bygger upp de universella sanningarna. Med andra ord är det som skiljer en Toaist från en Buddhist mångt och mycket i att en Toaist anser att man till viss mån faktiskt kan läsa sig till sanningar eftersom man skall behålla fötterna solit i baken, leva i världens smuts och damm. Enligt Lao Tzu skall man försöka finna den gyllene medelvägen och inte rädas att bli smutsig. Världsliga erfarenheter är ett måste för själslig befrielse. Min teologi har allmänbildning som grund, för att se de världsliga sanningarna och skaffa dig erfarenheter krävs en allmänbildning. En allmänbildning som skolan i allra högsta grad måste ansvara för att ge understöd till föräldrar som vill men inte kan. Så läs gärna om Daoismen innan du går till personangrepp och ifrågasätter min teologiska övertygelse utifrån västerländska dogmer.

Du påstår dessutom att mina kommentarer på något mystiskt vis skulle vara byggd på kommunism. Detta finner jag högst intressant eftersom jag är John Lock-liberal. Liksom min teologiska grundtro så är min politiska grundposition individens fri- och rättigheter. Liberalism är till en viss del anarkistisk, eftersom den inte är totalitärt styrd utan alla har rätt till sin frihet. En frihet under ansvar, där ansvaret förtydligas utav samhället iform av lagar och regler som förhoppningsvis en dag blir etik och moral. En dag behövs inga lagar och regler eftersom man lever under en etik- och moralfilosofi som blir en grund i den mänskliga civilisationen. Det finns redan idag regler som borde vara oskrivna och självklara. T.ex att man inte skall mörda, yttrandefrihet e.t.c Det är ett stort mänskligt problem att dessa regler skall behöva vara nedskrivna för att man skall följa dem. Ett orosmoment för den mänskliga civilisationens framtid. För hur utvecklade och civiliserade vi än kan komma att bli kan samhället rasa ihop som ett korthus den dagen vi slutar/hindras att lära oss.

En annan frågeställning man kan ha är huruvida det är sunt att bygga upp en civilisation som det är ett måste att utbilda sig i för att kunna leva. Vad händer den dagen då dem som skall lära ut inte finns? En hållbart civilisation byggs utifrån människans premisser, då kan man bygga en civilisation som lever längre än de fördömda 1000 åren. Men det är en helt annan debatt och inget jag vill ta upp eftersom man helt enkelt får acceptera att våra förfäder valde att bygga civilisationen som såhär.

Jag har inte mer tid än vad jag tar mig och ogillar ditt sätt att försöka göra person-påhopp. Först min tro, sedan min politiska ståndpunkt och slutligen min livsåsyn. Just nu är jag arbetslös, men jag har alltid varit en filosof som skapar debatt, med eller utan arbete. Att min oro för framtiden, konspirationsteorier, skulle bero på att jag är arbetslös är ett patetiskt övertramp på min person. Träffa folk är en del av mitt liv och en viktig del av min författarådra. Jag tror inte du kan hitta en mycket öppnare, tolerantare och nyfiken människa en mig. Ändå har du valt att blott ta brottsstycken från min text.

Jag har skrivit att det är en farlig fördumning av människan det som sker, inte minst med tanke på att riksdag och regering gång på gång påpekar för oss vikten av utbildning i ett högteknologiskt framtida Sverige. Ett högteknologiskt Sverige som allt mer börjar likna mindre högtravande länder. Vi ramlar efter i allt mycket tack vare allt för många decennier av socialism. Vi liknar allt mer en öststat om än alliansen har hämmat denna utveckling en hel del så räcker inte fyra år att vända på något som byggts upp under 7 decennier. Jag har inte skrivit att det finns någon specifik dumhet eller bondskhet om det nu är det du syftar på. Sedan har jag inte heller påstått att det finns någon typ av organiserad eller oorganiserad nazism här uppe. Däremot har jag beskrivit tydligt och konsekvent en rädsla för att man nu lägger grunden för en våg av intolerans eftersom grundkunskaper om andra kulturer och människor minimerar risken att vara rädd för sin granne.

Jag hänger inte ut Tingbersskolan mer än nödvändigt, jag försöker bara få dem att ta sig i kragen och inse vad dem sysslar med. Skolans roll i samhället får inte underskattas, dessa barn som går där nu är dem som skall ta ansvar och driva fram Sverige till nya höjder. 70-talisten är ointresserad av att bli chef, 80-talisten vill inte ta på sig ansvaret, 90-talisten kan inte ta på sig ansvaret. Vi som trodde på en generationsöverbryggning inser liksom Svenskt Näringsliv att Sverige i allt snabbare takt är påväg ut över stupet. Vem skal ta över efter 40-talisterna på chefsposition? Det har Handelskammaren i Göteborg frågat sig liksom hela svenskt näringsliv. Vi är påväg till graven. Finanskris, bostadsbubbla eller växthuseffekt. De som gör något åt det är för tillfället alliansen och Folkpartiet, det är många med mig som sätter hopp till den nya läroplanen. Frågan är om den får genomslagskraft nog om vänsterkartellen återfår makten.

Min bitterhet slutar inte vid skolan och samhället den inbegriper hela mänskligheten. Men någon måste ju vara det med och klarar inte mänskligheten av en meningsmotståndare är den inte värd att överleva, helt enligt Friedrich Nietzsche's principer. En filosof som förövrigt ligger mig oerhört varmt om hjärtat.

Väl mött och jag hoppas att du höjer diskussionen från personliga påhopp till en relevant debatt om ämnet.

 
Ingen bild

Johnny Olofsson

7 december 2009 11:53

Jag måste dock erkänna att mitt inlägg för vissa kan låta litet väl konspirationseggande. Men jag vet att jag inte är ensam i tron att vi bara har demokrati på ytan. Det sitter allt för höga människor, oftast män, runt om på vår glob och bestämmer över våra huvuden. Det var onödigt och till viss del helt irrelevant att ta med denna paragraf i diskussionen. Men jag ansåg att det var en farhåga som tåls att tänka på. Med förhoppningen att människor som läser min blogg börjar tänka längre än näsan räcker och fundera vad som finns där bortom horisonten. Vad som väntar i framtidens dimmor. Att sluta vara så naiv och bara förkasta framtidsfarhågor som blott konspirationsladdade grubblerier. Morgondagen kommer alltid snabbare än vad man tror.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Olofsson - 10 december 2009 12:30

Jag skriver denna blogg för att upplysa samtiden om en oönskad framtid. Jag skriver den av strikt personliga skäl och i ensamt majestät. Här sitter jag själv och detta är mina åsikter, eller min samling av erfarenheter. Bloggen är skriven för att syn...

Av Johnny Olofsson - 8 december 2009 10:11

Jag skriver mycket på min fritid. Fantasy, Science Fiction och psykologiska thrillers. Alltid inriktat mot den lilla människans kamp om rätten till sina egna åsikter och möjligheten att få del av världens sanningar. Ibland står kampen mot en statsmak...

Av Johnny Olofsson - 8 december 2009 09:37

Alla som känner mig vet att jag är en bitsk samhällskritiker som brinner för sakfrågan, den mänskliga civilisationens framtid. Jag har en liberal grundsyn väl färgad av min teologiska övertygelse daoismen, men har inget parti. Detta är självvalt efte...

Av Johnny Olofsson - 4 december 2009 09:29

På Tingbergsskolan i Lilla Edets kommun har man effektiviserat skolundervisningen till nya världsrekordsnivåer. De tre kärnämnenas ineffektivitet kvarstår dock och får otrolig del av den totala skoltiden. Historia och No läser man under temaveckor oc...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
November 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards